3,7-dihydro-1,3,7-trimetyl-1H-purin-2,6-dione

3,7-dihydro-1,3,7-trimetyl-1H-purin-2,6-dione = koffein, vilket finns i kaffe. Kaffe smakar kaffe, och ser ut som kaffe, för att bönorna rostats, där värmen startat Maillard reaktionen. Det är nedbrytningsprodukterna i den reaktionen som gör att kaffe smakar just kaffe. Sen att skiten är jävligt komplicerad att rita, och jag måste kunna den utantill, är en annan femma.
 
 
Ja, livmedelskemi går tydligen ut på att rita mekanismer, dvs. det är organkemi. Så sjuuuukt vidrigt!
Visst, jag gillar kaffe och massa andra goda smaker som bildas på samma sätt när vi tillagar dem, men VARFÖR behöver man kunna rita hela förlopp?
 
Förutom koffeinet så avnjuter ni även 2-isobutyl-3-metoxypyrazin, 2-furfuryltiol, 5-etyl-4-hydroxy-2-metyl-3(2H)-furanon och 3-merkapto-3-metylbutylformat. Hoppas det smakar.
RSS 2.0